Η νέα γενιά νέων σπιτιών συλλαμβάνει αλλαγές στα πεδία δονήσεων, ήχου και ηλεκτρισμού για τη βελτίωση της κατανάλωσης και του ελέγχου της ενέργειας που κάνουν οι ένοικοι.
Τα σπίτια κάνουν πρόοδο και γίνονται πιο «έξυπνα» για δεκαετίας, αλλά η νέα γενιά από «έξυπνα» σπίτια μπορεί να προσφέρει αυτό που οι επιστήμονες του Case Western Reserve Πανεπιστημίου αποκαλούν «Internet of Ears».
Τα σημερινά έξυπνα σπίτια συμπεριλαμβάνουν οικιακές συσκευές, συστήματα διασκέδασης, κάμερες ασφαλείας και φωτισμό, θέρμανση και κλιματισμό τα οποία συνδέονται όλα μεταξύ τους μέσω ίντερνετ. Υπάρχει πρόσβαση μέσω εφαρμογών στα smartphones ή από υπολογιστή και μπορούν να ελεγχθούν και από απόσταση.
Η τεχνολογία της υπερσύνδεσης των εμπορικών, εργοστασιακών και δημοσίων κτηρίων (και μια μέρα ίσως και ολόκληρων κοινοτήτων) αποκαλείται ως «Το ίντερνετ των πραγμάτων (Internet of Things/IoT)».
Αλλά ένα δίδυμο καθηγητών στο Case School of Engineering πειραματίζεται με μια νέα παρτίδα από αισθητήρες. Το σύστημα αυτό όχι μόνο θα διαβάζει δονήσεις, ήχους και κινήσεις από ανθρώπους και ζώα σε ένα κτήριο αλλά επίσης και οποιαδήποτε μικρή αλλαγή στο υπάρχων ατμοσφαιρικό, ηλεκτρολογικό πεδίο.
Αν και αργεί περίπου μια δεκαετία ακόμα, το σπίτι του μέλλοντος μπορεί να είναι ένα κτήριο που προσαρμόζεται στην δραστηριότητα σου με λίγους, μικρούς αισθητήρες, κρυμμένους σε τοίχους και πατώματα. Θα σταματήσει λοιπόν να υπάρχει ανάγκη για κάμερες ασφαλείας.
Ένα κτήριο που ακούει.
«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα κτήριο το οποίο θα είναι ικανό να ακούει τους ανθρώπους που ζουν σε αυτό» είπε ο Ming Chun Huang, βοηθός καθηγητή στο πεδίο της ηλεκτρολογίας και της πληροφορικής.
«Χρησιμοποιούμε αρχές παρόμοιες με αυτές του ανθρώπινου αυτιού, όπου πιάνονται οι δονήσεις και οι αλγόριθμοι μας τις αποκρυπτογραφούν και καθορίζουν τις συγκεκριμένες κινήσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο το αποκαλούμε το «Ιντερνετ των αυτιών (Internet of Ears).
Ο Huang και ο Mandal εκδώσαν λεπτομέρειες από την έρευνα τους τον Οκτώβριο στο ΙΕΕΕ Sensors συνέδριο στο Νέο Δελχί της Ινδίας. Μια εκτεταμένη εκδοχή από τα αποτελέσματα τους θα εκδοθεί στο Journal IEEE Transactions of Instrumentation and Measurement αρχές τις νέας χρονιάς.
Δοκίμασαν επίσης την τεχνολογία τους σε αίθουσες συνεδριάσεων στο τμήμα της Ηλεκτρολογίας και στο εργαστήριο Smart Living στο χωριό Breckenridge του Οχάιο.
Είπαν ότι χρησιμοποίησαν ίσα ίσα τέσσερις μικρούς αισθητήρες σε τοίχους και πατώματα των δωματίων. Όσον αφορά θέματα προσωπικών δεδομένων, είπαν ότι το σύστημα δεν θα είναι ικανό να αναγνωρίσει ταυτότητες αλλά θα μπορεί να αναγνωρίσει διαφορετικά μοτίβα κινήσεων από ανθρώπους.